Saturday, September 4, 2010

3CT

P/s: 3CT bukan terbitan mana-mana penerbit. TQ byk kpd Rudi Hirdy dah reka cover cute dan menarik ini. Sebenarnya masih lagi dalam proses pembikinan. Masih banyak dan panjang lagi untuk siapkan manuskrip ini. Terus-terang ini percubaan pertama menulis genre komedi cinta. Harap-harap boleh buat lawak. Kalau tak lawak juga kena hentikan genre begini.
Sinopsis:-

Mak Cik Siti Ayu seorang janda beranak tiga anak dara yang mempunyai berbeza karakter. Resahnya semakin membukit tatkala melihat usia anak-anak dara sudah hampir mencecah akhir 20an.

Si anak sulong, Siti Soleha dengan panggilan manja Tiha berusia 29tahun seorang gadis yang cukup pandai bergaya. Sering berpenampilan menjolok mata siapa saja melihatnya. Pantang melihat lelaki karier-kaya-kumis, ciri-ciri 3K itu pastilah bahasa tubuhnya sudah bagai gadis gelek ingin dapatkan perhatian. Sayangnya buah hatinya yang mempunyai 3K itu pula suami orang juga pengurus tempatnya bekerja. Hanya Zainal lelaki skema berkaca mata, lurus bendul sering mengejar-ngejar cintanya. Lantas bagaimana kesudahan cintanya?

Si anak kedua, Siti Nurbaya dengan panggilan Tiya berusia 28 tahun mempunyai keperibadian berbeza sering tonjol dengan ala boyishnya. Rambut pendek ala Mitha The Virgin menjadi idolanya. Tidak gemar mendekati kaum pria tapi bukan bermakna dia juga pengkid. Namun saat melihat Casting Director tempat agensinya bekerja seolah-olah ada mantera asing menyusup detak jantungnya bagai sawan babi menyerang perdu hatinya. Lalu bagaimana dia harus mendapat pendamping hidup?


Si dara bungsu, Siti Raihana dengan panggilan Tina. berusia 27 tahun berprofesi sebagai guru di sekolah rendah. Mudah menggelabah sentiasa berpenampilan muslimahnya. Sepasang mata indah merunduk di balik kaca matanya. Rimas dan geli-gelaman dia saat guru duda kematian isteri yang mempunyai tubuh pendek, perut boroi dengan kepala depan separuh botak tergedik-gedik menggodanya. Malah anak muridnya Muhammad Shahir juga sering membuat hal sehinggalah ayah tunggal kepada anak murid itu sering mengadu perihal anak itu. Siapakah yang berada di hati Tina?

1 comment: